Restoran Aydınlatma

Restoran Aydınlatma Müşteriyi Çeken Güçtür

Restoran, kişilerin yeme–içme işini ev dışında yaptığı yerlere verilen genel isimdir. Restoran aydınlatma, genel iç tasarımın önemli bir parçasıdır. Restoran mimari planlaması yapılırken aydınlatma da bu plana dahil edilmelidir. 

Restoranlarda kusursuz, müşteri memnuniyetini sağlamak için müşterinin her isteğine yerine getirmeye gayret gösteren bir servis sunma amacı güdülür. 

Turk Fatih Tutak Restoran
Turk Fatih Tutak Restoran

Restoran Ambiyansı Huzur Vermeli

Restoran ambiyansının görsel ve işitsel olarak tasarımcı tarafından rahatsızlık uyandırmayan özelliklerle oluşturulması, müşterinin restoranda uzun süre geçirebilmesinde ve tekrar tercihinde etkilidir.

Lezzeti mimarisi, Estetik, Ergonomik, Dekoratif ve Etkileyici Olmalı

İnsanların değerli vakitlerinin bir bölümünü değerlendirmek için gittiği restoranlar; tek başına sunulan yemeklerin sayısı, tazeliği, kalitesi ve lezzeti ile değil, mimari, estetik, ergonomik ve dekoratif parçalarıyla da etkileyici olmalıdır.

Restoranlar Sosyal Hayatın Parçası Oldu

Restoranlar günümüzde artık sosyal hayatın bir parçası olmuştur. Müşteri memnuniyetini sağlama amacına yönelik olarak, restoranlarda geçirilen süre boyunca konforlu bir ortam müşterilerin tercih sebebidir.

Restoran aydınlatma Kuralları Algılama Hatasını Önler

İç mekânda tasarlanan detayları algılayabilmek için restoran aydınlatma kurallarına uygun yapılan aydınlatma planıyla algılama hatası önlenebilir. 
Restoran algısı yanında müşterinin sosyal etkileşimini, yemek ihtiyacının karşılanmasını minimum sorunla gerçekleştirmek restoranların asıl amacıdır. Restoranlar; harika bir atmosfer, iç ve  dış mekan tasarımı, lezzetli ve kaliteli yemek, servis ve sunumuyla müşteriye özel hissettirme için gayret içindedir. 

Restoran Aydınlatma

Restoranda Müşterinin Fiziksel ve Psikolojik İhtiyaçları

Restoran kurulurken tasarımcıların temel aldıkları planlama içerikleri müşterinin fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarıdır. Müşterinin restoranla ve birbiriyle iletişimin işlerliğinin doğru anlaşılması için doğru restoran aydınlatma gereklidir. 

Restoran Aydınlatma Restoran Kimliği Belirler

Doğru restoran aydınlatma sağlayabilmek için yüzeyin, eşyaların, kişilerin aydınlatılmasına yönelik kurallar vardır. Kuralların uygulanmasıyla insanlar, yemek, servis, renkler ve restoran kimliği belirir. 
Restoranın mimarisi ve içi ne kadar başarılı olursa olsun restoran aydınlatma tasarımının yanlış yapılması müşteriyi rahatsız eder, ruh halini bozar. Olumlu ruh hali ise tekrar tercih sebebi olmasını sağlarken restorantın kazancını da artırır.
Kutlama, özel günler, iş yemekleri, ağırlama amacı taşıyan restoranlarda muhteşem bir atmosfer müşteriyi etkilemede yemekten önce etkisini gösterir. 
Görselliğin yüzde 85 etkili olduğu gerçeği dikkate alındığında yemeğin, tabak, kaşık, çatal, bıçak, gibi malzemelerin etkileyici olması için doğru restoran aydınlatma sistemi uygulanmalıdır.

Doğal Aydınlatma Kaynağı Güneş ve Yapay Işık Kaynakları

Eşyalara, çevreye, bölgeye, şehre görülebilmesi amacıyla ışık uygulama anlamı taşıyan aydınlatma, doğal ve yapay kaynaklarla yapılır. Doğal aydınlatma kaynağı Güneş ile Güneş battıktan veya ışığının yeterli olmadığı zamanda ve ulaşamadığı yerlerde kullanılan yapay aydınlatma kaynaklarıdır.
Aydınlatma; gözü yormayan aydınlatma yöntemi kurulması, gözün korunması ve olumlu psikolojik etki oluşturmak amacıyla yapılır. 

Aydınlatma Araç Sayısından Çok Aydınlatma Kalitesi Önemli

Aydınlatma araçlarının sayısından çok aydınlatmanın kalitesi önemlidir. Görünmesi gerekenleri kolay görebilmek, yüzeyi, yön ve hızı doğru algılayabilmek, gerçek renkleri görebilmek, ayrıntılarını fark edebilmek ve bu işlemleri sıkıntısız, sürekli yapabilmek restoran aydınlatma kalitesini belirleyen şartlardır.

Restaurant aydınlatma sonucunun kaliteli olması, amaca uygunluğu, teknik, sanat, estetik ve mimari uygulamayı da gerektirir. 
Restaurant aydınlatma müşterinin algısını etkiler; kendini, önemli, konforlu, huzurlu ve rahat hissetmesini sağlar.

Restoran Aydınlatma

Restaurant Aydınlatma Dikkatsizliği Önler, Mutlu Hissettirir

Restaurant aydınlatma; görsel konforu, göz sağlığını, çalışanın verimini, istenen hedefe ulaşmayı, başarıyı amaç edinir. Bu da memnuniyeti artırır, çalışma hevesi verir, stres ve yorgunluğu giderir, dikkatsizliği önler, mutlu hissettirir.
Doğal ışık kaynağı Güneş, eşyaları, yüzeyi, renkleri, gerçek haliyle algılamayı, görmeyi, psikolojik ve fizyolojik sağlığı olumlu etkiler. Bu nedenle restaurant aydınlatma doğal ışık kaynağıyla maksimum miktarda buluşmalıdır.

Restaurant Aydınlatma Farklı Ortamlar Oluşturmalı

Restaurant aydınlatma renkli ışık kullanımıyla farklı ortamlar oluşturarak ilgi çeker. Fakat ışık rengi ile yüzey renklerinin uyumsuzluğu olumsuz sonuç doğurur. İş yemeğinde restaurant masa üstü aydınlatma için renkli ışıkları kullanmak çok uygun olmaz. 
Müşterileri rahatsız etmemek için restaurant masa üstü aydınlatma için sıcak renkli, düşük aydınlıklar oluşturulabilir. Düşük soğuk renkli aydınlık sırıtır, yüksek aydınlıkta sıcak renkler de daraltır.

Restoran Aydınlatma Samimi Ortam Oluşturmalı

Sert gölgeler, yüz hatlarını koyu, mimikleri sert ve gergin gösterir, karşıdaki muhatabı olumsuz etkiler. Çok yumuşak gölge ise sıkıcı ve monoton ortam oluşturur. Restoran aydınlatma ile gölgeleri yumuşatıp, samimi ortam oluşturmak amacıyla müşterilerin göz hizasının biraz üstünde restaurant masa üstü aydınlatma için görev aydınlatma ile aydınlık ihtiyacı karşılanır.

Restoran Aydınlatma Kuralları

  • Restoran aydınlatma tasarlanmalı ve bu tasarım uygulanmalıdır. Müşteriyi çekecek ve yemek atmosferi sağlayacak bu aydınlatma sistemi kurulmalıdır.
    Işık gözü yormamalı, kaynaklar fark edilmemelidir. Dekorasyon eşyalarına dikkat çekmek için ışık alanı oluşturulmalıdır. Işık alanlarındaki müşteri ve eşyaların gölgelerine dikkat edilmelidir.
  • Restoran aydınlatma yumuşak, saydam gölgeler oluşturmalıdır.
  • Restaurant masa üstü aydınlatma yapılırken yemek masası üstünde, genel ışıktan yüksek aydınlık olmalıdır.
  • Bölümlerin aydınlatılması genel aydınlatmayla desteklenerek gözü yoran karşıtlıklar giderilmelidir.
  • Restaurant masa üstü aydınlatma masadaki müşterilerin yaş ortalamasına göre dimmerla ayarlanabilmeli, rahat yemeyi, iletişimi kolaylaştırmalıdır.
  • Restoran aydınlatma dolaylı ve yarı dolaylı düzenlenmeli, ışıktan yararlanma oranının düşmemesi, ışık akısının boşa gitmemesi için tavan mat beyaz olmalıdır.
  • Restoranlarda aydınlık düzeyi düşük tasarımlar, görsel algılamayı güçleştirir ve konfora zarar verir. Restorana sadece romantik atmosfer için değil, seçkin davet, sakin bir öğün, ciddi bir iş görüşmesi, önemli bir konuşma ve buluşma için de gidilebileceği dikkate alınarak aydınlık düzeyinin olması gerektiği gibi tasarlanması gerekir. 
    40 yaş üzerindeki müşteriler için yetersiz aydınlık düzeyi seçkin bir yemek organizasyonunu skandal hale getirebilir.

Restoran Aydınlatma


Restoran Aydınlatma Tasarımı Neden Önemlidir?

Restoran sahibiyseniz, restoranda iç ve dış mekanla ortamın ne denli önemli olduğunu bilmeniz gerekir. 
Restoran işletme başarısında anahtarın yemek konforu olduğunu unutmamak gerekir. 
Müşteri ne kadar hoş karşılanır, mekanda kendini rahat hisseder, önem verildiğini bilirse restoranda o kadar uzun süre kalır, daha fazla yer, içer, para harcar, çevresine de tavsiye eder. Sosyal medyasından memnuniyetini de herkesle paylaşır.
Restoranda harika bir iç mekan tasarımı, kaliteli malzemeler, şık yüzeyler, birinci sınıf donanım, etkileyici bir menü, taze, lezzetli yemekler sunabilirsiniz. Fakat, müşteriler restoranının karanlık veya kötü aydınlatılmış olmasına sadece kaşlarını çatarak tepki göstermez. Bir daha gelmez ! 

Aydınlatma dışarıdan birinin fikirleriyle değerlendirilmeli

Her gün içinde bulunulan restoranda mevcut verimsiz aydınlatmaya alışıldığı için dışarıdan birinin fikirleriyle değerlendirmek, karar vermek ve hareket etmek iyi sonuçlar verir, yol gösterir.

Aydınlatma Evde Önemliyse, İşte de Önemlidir

Restoran ışıklandırma tasarımı, düşünüldüğünden çok daha önemlidir. Aydınlatma evde önemliyse, işte de önemlidir. Bu gerçeği iyi özümsemek gerekir.
Farklı Işık Türleri Genel Tasarıma Uyumlaştırılmalı
Restoran ışıklandırma tasarımı kesinlikle sonradan düşünülmemeli, genel restoran donanımı içine yerleştirilmeli ve burada çözülmelidir. Restoran ışıklandırma projenin son parçası değil, projenin başlangıcından itibaren tasarımın ana bölümlerinden biri olarak değerlendirilmelidir. 

Watt ve Lümen

Restoran aydınlatma tasarımına karar verilirken, uzmanlar yaklaşık 200-400 watt önerse de, öncelikle yemek alanının boyutunu dikkate almak gerekir. Çünkü küçük bir restoran için işe yarayan aydınlatma, büyük ölçekli restoran için yetersiz olabilir. Yani tek beden herkese uygun olmaz.
Doğrusu, her yemek alanını kendi ayrı bölgesi olarak düşünüp her yemek alanının kare görüntüsünü 1,5 ile çarpıp söz konusu bireysel alan için genel watt ihtiyacı belirlenmelidir. 
Restoran aydınlatma tasarımı uygularken, her yemek alanının ışıkları restoranın bitişik bölümlerinden ayrı tutulmalı, taşmayacak, kafa karıştırıcı çizgiler oluşturmayacak şekilde vurgu aydınlatma tercih edilmelidir.

Restoran Aydınlatma

Yemek Alanında Metrekareye 30 Lümen Işık Uygula

Watt güç birimi, lümen ise ışık çıkışının ölçümüdür. Watt, ampulün tükettiği enerjiyi, yani restoranın ödeyeceği elektrik faturasını gösterir. Lümen ise ampulün yayacağı ışık miktarını gösterir.

Ne kadar yüksek lümen, o kadar parlak ışık demektir. Kuralı da şudur; aydınlatacak yemek alanının metrekaresi başına 30 lümen ışık uygulamaktır. 

Çekicilik İçin Katmanlı Restoran Aydınlatma 

Restoranlar içeri adım atılan andan itibaren inanılmaz çekici ve davetkardır. Masaya yaklaştıkça keyif yerine gelir, gevşer, rahatlar ve bir anda açlık hissi başlar. Bu sihir değil, çekicilik için mükemmel katmanlı restoran aydınlatma tasarımının etkisidir.
Restoran avize modelleri ve restoran lambaları seçerken, farklı görevler için farklı ışık türlerinin tasarlandığını, bir tür yerine, sıcak ve davetkar bir ortam için farklı olanları denemek gerektiği unutulmamalıdır.

Restoran aydınlatma türleri

Ortam aydınlatması, restoranın ana aydınlatma kaynağıdır. En yoğun aydınlatma üreten restoran avize modelleri ve restoran lambaları bu çeşitlerdir. Ortam aydınlatması, doğal ışık veya elektrikli armatürlerle sağlanabilir.

Görev aydınlatması, çalışanların ve müşterilerin restoranın farklı alanlarını görmelerini sağlar. Endüstriyel olan bu ışıklar, boyut ve görünümleri bir bütün olarak restoranın görünümüne göre değerlendirilmelidir. Tepe lambaları, küçük masa lambaları gibi.

Vurgu Aydınlatma, müşterilerin, ziyaretçinin dikkatini iç veya dış mimarideki bir özelliğe çekmek için kullanılır. Tabloları vurgulamak, menü panolarını aydınlatmada vurgu aydınlatma kullanılabilir.
Yüksek bir tavan için etkileyici restoran avize modelleri içinden biri görkemli, güzel bir seçim olur. 

Restoran Aydınlatma Mesaj Üzerinde Doğrudan Etkilidir

Restoran aydınlatma için tercih edilen ışıklar, işletmenin atmosferini ve havasını doğrudan etkileyebilir, insanları restorana çekebilir ya da itebilir. Seçilen parlaklık, verilmek istenen mesaj üzerinde doğrudan etkilidir. 

Daha resmi, lüks bir restoran ortamı kurmak tercih ediliyorsa, düşük aydınlatma, herhangi bir alana samimi bir dokunuş eklenmesine yardımcı olabilir, romantik, samimi bir hava verebilir, müşterileri daha uzun süre kalmaya teşvik edebilir.

Doğal olarak kehribar rengi veren ışıkları, tercih edebilir, tavan aydınlatma armatürlerine dimmerler takabilir, çok sayıda vurgu ışığı kullanılabilir. Restoran aydınlatma tasarlarken, çalışanların ve müşterilerin güvenli hareket edebilmesi için yeterince ortam ışığına ihtiyaç duyulur.
İyimser, aile dostu, rahat bir yemek ortamlı bir restoran planlandığında, uyarıcı ve yüksek enerjili, parlak aydınlatma tercih edilir. Burada, normal watt değerlerine bağlı kalınabilir, hafif mavi renk tonuna sahip ışıklar seçilebilir. Maviyle zenginleştirilmiş ışık açlık hissini artırır. Daha bol doğal ışık için daha büyük pencereler takılabilir. 

Restoran Aydınlatma

Restoran Aydınlatma Işıkları Önemli Noktalara Yönlendirebilir

Restoran aydınlatma ışıkları, yemek alanını aydınlatmaktan fazlasını yapabilir. Etkili tasarımlarda müşterilere rehberlik edebilir. Ön kapıdan masalara kolay geçmek için yerlere yerleştirilmiş ışıklar kurulabilir, tuvalet ve ödeme alanına, önemli noktalara yönlendirebilir. Bu efekt, vurgulu ve ortam aydınlatması kurarak yapılabilir. 

Eşyaların öne çıkmasına ve hoş bir görsel efekt oluşmasına yardımcı olmak için ortam ışıklarında 5:1 oranında vurgulu ışıklar kullanılabilir.

Hoş Bir Ortam Bulamayan Müşteri Bir Daha Gelmez

Restoranın belirlenen hedef kitlesine hitap etmesi gerektiğini unutmamak gerekir. Ne kadar harika, lezzetli bir yemek yese de hoş bir ortam bulamadıysa o müşteri bir daha gelmeyecektir. Işıkları yerleştirirken, bu düşünceyi unutmamak gerekir.

Restoran Aydınlatma Tasarımı Ne Sağlamalı

Misafirler; menülerini okuyabilmeli, yemeklerini görebilmeli, birbirlerini görebilmeli, yemek alanında parlama olmamalı, parlak yüzeyler ışığı misafirlerin yönüne yansıtmamalıdır.

90 Üstü Renk Oluşturma İndeksi (CRI)

CRI, Renk Oluşturma İndeksi, ampulün aydınlattığı nesnelerin gerçek renklerini ortaya çıkarma yeteneğini ölçer. Restoran nişinde, en önemli önceliktir. Lambaların düşük CRI'si varsa, hoş olmayan bir ışıkta bırakabilir, eşyaların; cesur, güzel renklerini vurgulayamayabilir.

Endeksteki en yüksek puan 100 iken, 90 veya üstü CRI her zaman en iyisidir. Harika bir sunum çok önemlidir. Unutulmamalı ki ışık, yemeğin ne kadar iyi göründüğü konusunda önemli bir etkiye sahiptir.

Restoranın bütçesi söz konusu olduğunda, her ayrıntı önemlidir. LED ampuller en parlak, esnek ve en enerji verimli çözümlerdir. 

Restoran Aydınlatma Yaparken Işıklarınıza Dimmer Takın

Işıklarınıza dimmer takmak planlandığında veya karmaşık bir renk şeması deneme gereği duyulduğunda, ayak uydurabilecek ampullere ihtiyaç vardır. Geleneksel ampuller aynı işlevleri yerine getirebilir ama en yüksek kapasiteye ayarlamak zor olabilir. LED çeşitleri kullanıldığında süreç daha hızlı ve rahattır.

LED Ampul Enerji Tüketimini %90 Düşürür

Bir LED ampul, akkor ampul veya CFL'den çok daha uzun süre dayanır. Standart bir akkor lambadan yaklaşık 50, CFL'den 10, halojen ampulden 25 kat uzun, yaklaşık 50.000 saatlik bir ömre sahiptir. Restorana LED ampul takıldığında enerji tüketimi %90'a varan oranlarda azaltılabilir. 
Aydınlatmayı Günün Saatine Göre Ayarlayın

Restoran aydınlatma Farklı Saatlere Göre Planlanmalı

Restoran aydınlatma ihtiyaçları günün farklı saatlerinde değişiklik göstereceği için buna göre plan yapmak akıllıca bir çözümdür.

Kahvaltı erken saatlerde veriliyorsa, kesinlikle gün ışığı veya gündüz ışığını taklit eden parlak aydınlatma tercih edilmelidir. Bu iç mekanın havasını aydınlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, müşterilere de sabah kahvelerini yudumlarken maillerini kontrol etme, gazeteleri okumaları için bol ışık fırsatı verir. Müşterilerin güne alışmasına yardımcı olur, rahatlatır, kendine getirir. 

Öğle yemeğinde aydınlatmayı orta seviyede tutmalı, hızlı ve rahat bir restoranda ise, mümkün olduğunca çok kişiye servis verebilmek için misafir değişim hızını teşvik eden daha yüksek ışıklar kullanılmalıdır.

Restoranda, akşam yemeği muhtemelen günlük satışların büyük çoğunluğunun gerçekleştirildiği öğündür. Dolayısıyla müşterilerin gevşemesine ve rahatlamasına izin veren, rahatlatıcı bir atmosfer oluşturmak gerekir. 

Zarif bir ambiyans oluşturmak için daha yumuşak, daha loş bir aydınlatma kullanarak misafirlerin günün sonunu huzurlu geçirmelerine yardımcı olunmalıdır. Müşteri restoranda kaldıkça, oyalandıkça; yiyecek, içecek, tatlıya bile daha fazla para harcayacaktır.

Sarkıt Işıklar

Sarkıt lamba tavandan sarkarak yoğun bir aydınlatma alanı sağlar. Genellikle adalar ve masalar üzerine yerleştirilir. Bir kabin veya masa üzerine sarkıt lamba takmak, müşterilerin menüleri okumasına, ücretleri daha iyi görmelerine yardımcı olur.

Restoran Aydınlatma

Restoran Avize Modelleri

Sarkıt lambalar gibi restoran avize modelleri de tavandan sarkar. Restoran avize modelleri çok daha süslü, ilgi çekici, etkileyici, büyük ve dekoratiftir. Restoran avize modelleri genellikle ana girişte, yemek alanında veya odasında asılı olarak kullanılır.
Bir zarafet dokunuşu sağlasa da restoran avize modelleri işlevsel olabilir ve restoranda iyi aydınlatılmış bir odak noktası sağlayabilir. 

Restoran Lambaları, Duvar Lambaları ve Aplikleri

Duvar lambaları, duvarlara yapıştırılan küçük aydınlatma armatürleridir. Harika vurgu aydınlatma kaynağı olarak hizmet eder, sanat eserlerine, aynalara bitişik monte edildiğinde muhteşem görünür. Restoran tuvaletlerinde kullanılabilir.

Gömme Kutu Işıkları

En ayrıntılı ışıklar olmayabilir fakat düşük profilli ve işlevseldir. Bu aydınlatma, tavanla aynı hizada, aşağı doğru dar ışık şeritleri yayar. Ortam ve görev aydınlatması sağlamada gömme ışıklar kullanılabilir.

Ray Aydınlatması

Ray lambaları, restorana endüstriyel karakter katmanın mükemmel bir yöntemidir. Ray lambaları, tek, sürekli bir raya bağlı birden fazla restoran lambaları içerir.

Her ihtiyaç duyulan alanı tam aydınlatacak benzersiz bir yöne işaret edecek şekilde ayarlanabilir. Raylar doğrudan tavana veya bir kirişe monte edilebilir.

Yemek alanını ve aydınlatma düzenini aynı anda düzenlemek en akıllı yoldur. Her şey sorunsuz şekilde beraber akabilir.

Restoranın Dış Aydınlatmasını Unutmamak Gerekir 

Restoran aydınlatma için, zamanın, enerjinin ve paranın çoğu iç aydınlatmaya harcanabilir. Sonuçta, sıcak ortam, harika menü seçimleriyle müşterileri etkileyerek harika bir izlenim bırakma fırsatı yakalanır.

Restoran aydınlatma tasarımında iç mekanda dikkat çekme arayışında, restoranın dış aydınlatmasını da unutmamak gerekir.

Duvar apliklerinden göz alıcı sarkıt ışıklara kadar, dış mekan tabelasını aydınlatmanın, yoldan geçenleri restorana teşvik etmenin farklı yolları vardır. Muhteşem bir restoran dış aydınlatma, Güneş batınca mimariyi canlandırır, restoranta gündüz olduğundan farklı bir hava verir.

Restoran Temasıyla Uyumlu Dış Mekan Armatürleri Seçin

Başarılı bir restoran dış aydınlatma sağlamak için binanın mevcut özellikleri ve restoran temasıyla kusursuz uyum sağlayan dış mekan armatürleri tercih edilmelidir. Dış aydınlatma mükemmel şekilde rustiktir, her cepheye evrensel bir çekicilik ve dokunuş katar.

Daha yüksek görünüm için sarkan dış cephe aplikler idealdir. Şık; siyah veya gümüş rengi dış mekanlara modern bir görünüm katar.

Dış aydınlatmalar tabelaların üzerine, yürüyüş yolları boyunca ve vurgulanmak istenen diğer mimari özelliklerin yanına yerleştirilmelidir. Yeni müşteriler çekmenin, denemeye teşvik etmenin ilk adımıdır.

Restoranın türüne göre 50-200 lüks aralığında aydınlatma seviyesine ihtiyaç duyulur. Giriş alanları için 100 lüks, gıda depo bölümlerinde 150 lüks, yıkama bölümünde 300 lüks, pişirme bölümünde de 500 lüks ihtiyaca cevap verebilir.

Doğru Restoran Aydınlatma Konforu ve Satışları Artırır

Restoran Aydınlatma

Restoran aydınlatma doğru tasarlandığında müşterilerin konforu ve satışlar artar, müşteri sadakati kazanılır, restoran ambiyansı muhteşem bir hale gelir. 

Restoran için müşteri konforunu sağlamak en önemli işlerin başında gelmelidir. Sunulan yemeklerin lezzeti, içecek kalitesi, müşterinin kendini rahat, huzurlu, özel hissetmesi ve değer verildiğini görmesi için konfor hep artırılmalıdır. 

Konfor sadece; masa, sandalye, şamdan, örtü, halı, parke, çatal, kaşık, bıçak demek değildir. Dekorasyon, sunum inceliği, servis hızı ve kalitesi, oturma düzeniyle birlikte doğru bir aydınlatma da müşterinin uzun zaman geçirmesi için özenle yapılmalıdır. 

Restoran Aydınlatma Dekorasyonunun Vazgeçilmez Parçasıdır

Restoran aydınlatma da dekorasyonun vazgeçilmez bir bölümüdür. Müşterinin ilk izlemini etkiler, algısını değiştirir, müşteri sadakati kazandırır, kaliteli bir imaj oluşturur. 
Müşteri akışının genel olarak kalabalık olduğu restoranlarla, müşterinin uzun zaman oturduğu restoranlar elbette aynı nitelikte ve nicelikte aydınlatılmaz. Akışın hızlı olduğu restoranlar parlak aydınlatılırken; rahatlatıcı, gevşeten, dinlendiren, romantik akşam yemekleri için restoran loş biçimde aydınlatılır. 

Restoran aydınlatma, daha fazla müşterinin gelmesini sağlamak için arzu edilen müşterinin demografik özelliklerine göre düzenlenmeli ve mutlaka uzmanlarından destek istenmelidir. 

Aydınlatma, İnsan Psikoloji ve Davranışını Etkiler

İnsan psikolojisini ve davranışlarını olumlu ve olumsuz yönde etkileyen aydınlatma, müşterilerin restoranda daha uzun zaman geçirmesini, daha fazla sipariş vermesini, daha çok para harcamasını da etkilediği için avantaj olarak değerlendirilmelidir. 

Restoran aydınlatma; siparişleri etkileyici, çekici ve güzel gösterir, sunumun kalitesini, servisin hızını, yemeğin cazibesini artırırken müşteri sadakati kazandırdığı da unutulmamalıdır. 

Aydınlatma Çalışanların Performansını Yükseltir

Restoran aydınlatma düzeni kurulurken mutfak alanlarında doğru aydınlatma yapılmazsa mutfak çalışanlarının verimliliği azalır. Hızlı, güvenli, pratik çalışma, servisin hızı, kalitesi, tabakların harika biçimde hazırlanması için mutfak aydınlatması özenle yapılmalıdır.

Restoran Aydınlatma Görsel ve Fonksiyonel Uyumlu Olmalı 

Restoran aydınlatma sadece görsel amaçla değil fonksiyonellik de düşünülerek düzenlenmeli, rakiplerden farklı tarz, çekici bir ambiyans da oluşturmalıdır. Restorantın her alanının farklı aydınlatılması gereği tek aydınlatma şekli mümkün ve yeterli olmayacaktır. 
Restorantın; çekici, etkileyici ve davetkar görünümü; yemek bölümlerinin bazı müşteriler için romantik, bazıları için ciddi iş görüşmelerine uygun olması, egzotik çevre için kendine özgü aydınlatma fikstürleri tercih edilmelidir. 

Aydınlatma Güvenlik İçin Önemlidir

Restoran aydınlatma tasarımı içinde personelin ve müşterilerin güvenliği kesinlikle dikkate alınmalı, özenle değerlendirilmelidir. Personelin servis hızı ve kalitesi yeterli aydınlatma ile sağlanabilir. Bahçeler, merdivenler, asansör girişleri, tuvaletler, çocuk oyun alanları aydınlatma açısından önemlidir. 

Doğru Restoran Aydınlatma Değiştirir, Dönüştürür 

Doğru, kaliteli, kısaca iyi restoran aydınlatma tasarımı, mekanı, ortamı, atmosferi, müşterileri ve sahibi de değiştirir, dönüştürür. 

Benzersiz, estetik, farklı, tarz ve bütün ihtiyaçları karşılayan bir ambiyans restoranların olmazsa olmazıdır. Bunu tatmin etmek için restoran kimliğine göre tercih yapmak gerekir. 

Başlangıçta da vurgulandığı gibi aile restoranları için büyük, yarı saydam pencereler, doğal ışık, parlak tavan avizeleri, parlak aydınlatma yeterli olabilir. Fakat özellikli, özel, restoran aydınlatma için tasarım biraz daha farklı amaçlara ve ihtiyaçlara yöneliktir. 
Mutfakta soğuk beyaz aydınlatma tercih edilmeli, bu aydınlatma, çalışanın kendini daha rahat hissetmesine, verimli, konsantre ve güvenli çalışmasına yardımcı olur. Her mutfak çalışanının yaptığı işe göre belirli aydınlatma bölümleri sağlanmalıdır. 

Bu tip beyaz ışık, yiyeceğin doğal renginin görülmesini, tabağın ve sunumun eksiksiz hazırlanmasını sağlar. Mutfak ve yemek alanı arasında, gözün farklılıklara adapte olması ve kamaşma olmaması için geçiş aydınlatma bölümü hazırlanmalıdır.

Servis alanları çalışma alanı da olduğundan yüksek renk sıcaklığına sahip aydınlatma düzenlenmelidir. Çevresi için mevcut aydınlatmayı korumak için yerelleştirilmiş ve konsantre aydınlatma desteği verilmelidir. Burada LED kullanmak aşırı aydınlatılan bölümün kontrolünü kolaylaştırır.

Restoran aydınlatma için, mekanın kalbi olan yemek alanındaki her şey; imajın, kimliğin, karakterin hepsinin toplamı olarak değerlendirilmelidir. Burada kural şudur; müşteriler sessiz, sakin, rahat ve huzurlu sohbet imkanı sunan düşük ortam ışığını sever. 
Masada hoş, estetik, şekilli sarkıt armatürler, parlamayı engelleyen, görsel temas sağlamayı kolaylaştıran, gölgeleri önleyen direkt ışığı aşağı yayan bir düzen kurulmalıdır. 
Masa yüzeyinin doğru aydınlatılması için, boyuta uygun sarkıt armatürler tercih edilmelidir. Yuvarlak ve kare masalar için tamburlu veya silindir gölgeli sarkıt armatür iyi bir tercih olabilir. 
Spot veya lineer masa aydınlatmasında modern tasarım armatürler, birkaç küçük sarkıt armatür ihtiyacı karşılayabilir.
Mimari bölümler, vitrin, merdiven, duvar, resim ve tablolar, tabelalar tasarımın parçaları olduğu için vurgu aydınlatmaya uygundur. 
Vurgu aydınlatması estetik, etkileyici, çekici ve çok yönlü olduğu için ortam aydınlatmasına çok verimli bir destek olarak kullanılabilir.

Dış Mekan Gastronomik Niteliklere Destek Vermeli

Restoran tarz ve estetiğini yansıtan aydınlatmanın önemli bir parçası olan dış aydınlatma özenli kurulmalıdır. Dış mekanın gastronomik niteliklere destek veren, davetkar bir dış mekanın iç mekan bütünlüğüyle uyumlu olması gerekir. 
Farklı ışık kaynakları eşyanın, yiyeceğin, içeceğin renklerini farklı şekilde yeniden üretir. Gastronomi için bu önemli bir ayrıntıdır. Yüksek CRI, gastronomik sunumlar için kesinlikle olumlu katkı sağlayacaktır. Çünkü insanlar görerek yer.

Restoran Aydınlatma

Teknoloji Akıllı Aydınlatma Çözümleri Üretiyor

İlerleyen teknoloji akıllı aydınlatma çözümleri üretiyor. Restoranın elektrik faturalarında zaman ve para tasarrufu sağlamak için panjur ve yapay ışık kaynaklarını otomatik ayarlamakta çok büyük yararlar var.
Akıllı sistemler; kontrol paneli, akıllı telefon, bilgisayar ve tablet üzerinden kontrol edilebilir hale gelmiştir. 

Restoran İşletmecisi, Başarılı Aydınlatma Ayrıntılarını İhmal Ediyor

Her türlü tasarım ve planlamaya rağmen restoran işletmecisi, aydınlatma operasyonlarını başarılı hale getirecek ayrıntıları ihmal eder, gözden kaçırır. Restoran aydınlatma, tasarımın görüntü kalitesini artırır diye düşünmez. 
Restoran aydınlatma armatürlerinin tavan yüksekliğine, duvar, zemin, döşeme, halı, mobilyanın renk ve düzenine bağlı olduğunu önemsemez. 
Aşırı parlak ve karanlık noktaları engellemek için aydınlatmanın yemek alanına eşit yayılması gerektiğini bilir fakat restoranın ambiyansına göre aydınlatma seviyesi yüksek mi düşük mü olması gerektiğini ciddiye almaz.
Mutfağın parlak aydınlatılması gerektiğini bilmesine rağmen, parlak ışıkların restoranın yemek alanını rahatsız etmemesi, dışarı taşmaması için mutfak kapısının korumalı alana yerleştirilip yerleştirilmediğini umursamaz. Mutfağın ışığını ve gürültüsünü kesmek için kanat duvar veya döner kapıyı aklına bile getirmez.

3 Ampul Yerine 20 Farklı Ampul Kullanıyor

Bazı restoran işletmecileri de mekanın her alanında temel ışık seviyesini sağlamanın yeterli olduğunda ısrar ederek, vurgu ve dekoratif aydınlatmayı gereksiz görür. Avize ve renkli cam kolyelerin dekora görsel katkı sağladığını, tamamlayıcı ışık kaynağı olduğunu kabul etmez. 3 ampul kullanılması yeterli alanda 20 farklı ampul türü kullanarak aşırıya kaçtığını da düşünmez
En önemli ışık kaynağı Güneş’ten maksimum yarar sağlamak için pencerelerini doğu ve batı tarafında konumlandırmayı, gün batımı ve gün doğumunda müşterileri etkilemeyi aklına getirmeyen restoran işletmecileri temizlik ve hijyenin kalitesini göstermek için özel ışık veya kontrolleri hiç duymamıştır. 
Aydınlatma seviyesini günde birkaç kez değiştirmeyi gerektiren, tutarlı aydınlatma sağlayan enerji açısından daha verimli, ampul ömrünü uzatan karartma paneli takmanın iyi bir fikir olduğu söylendiğinde tepkisini anlatmaya bile gerek yok.

İyi Ambiyans Oluşturmanın Anahtarı Doğru Aydınlatma

Restoran işletmecileri şu gerçeği unutmamalıdır: Her türlü harcamayı ve ayrıntıyı düşündükleri restoran için bir kimlik, karakter, kişilik, atmosfer, ambiyans oluşturmanın anahtarı doğru ve kaliteli aydınlatmadır. 
İnsanların %30'u kötü aydınlatma nedeniyle bir restorandan ayrıldığını, %90'ı, aydınlatmanın bir randevu veya romantik bir yemek hakkındaki düşüncelerini etkilediğini belirtiyor. 
Bu gerçekten hareketle restoran aydınlatma için katmanlar halinde ışık kullanmak, bazı alanları farklı şekilde aydınlatmak, aydınlatmada hem estetik hem de pratikliği birleştirmek çok büyük faydalar sağlıyor düşüncesiyle tercihler yapılmalıdır
Gıda için güvenli aydınlatma ve kısılabilir spot lamba tercih etmek, mutfaktaki ışık düzenlemesini yemek alanına taşırmamak, aydınlatma ile parlamayı önlemekte önemli bir çözüm alternatifidir.
Aydınlatmayı sadece mimariyi tamamlayan güzel bir dekor malzemesi değil müşterileri rahatlatan ortamda daha fazla tutan, daha fazla tüketen, harcayan, keyif alan, iyi bir restoran deneyimi yaşamasına fırsat sağlayan bir unsur olarak görmek gerekir.
Restoran aydınlatma yemeğin tazeliği, çekiciliğini, cazibesini, albenisini ve lezzetli görünmesini sağlayan bir etkendir. Renk farklılıklarının net görünmesini sağlayıp yemeğe nuans katar.

Restoran Aydınlatma

Fonksiyonellik Yerine Estetiğe Saplanıp Kalmayın

Bu nedenle restoran aydınlatmada fonksiyonellik yerine estetiğe de saplanıp kalmamak gerekir. Işığı güzel görüntüsü için değil, tasarlandıkları görevi layıkıyla yaptıkları için kullanmak gerekir. Restoran aydınlatma tasarımında ışığı hem içeride hem de dışarıda tutmak, iyi bir ilk izlenim için önem bir fırsattır.
Restoran Aydınlatma Tasarımında Tutarlılık Sağlanmalı
Farklı tarza sahip olmak için aşırı çeşitlilikte aydınlatma çeşidi kullanmak da hem itici, sıkıcı olur hem de kafa karıştırır. En fazla 4 farklı tür kullanarak, aydınlatma tasarımında tutarlılık sağlanmalıdır. 

Aydınlatmada Renklerin Dilinden Ve Psikolojisinden Yararlanın

Aydınlatmada renklerin dilinden ve oluşturduğu psikolojiden yararlanmak da önemli avantajlar sağlar. 

90 Saniyede İlk İzlenimi Oluşur

Bilimsel araştırmalara göre; müşteri, restorana girdikten sonra 90 saniyede ilk izlenimi oluşur. İlk izlenimlerin %90'ı da renkten etkileniyor, %52'si de estetiği beğenmezse çıkıp gidiyor bir daha geri dönmüyor.

Aydınlatmada Renklerin Dili Ne Diyor?

Kırmızı, satış rengidir. Kırmızı göz alıcıdır, müşterinin dikkatini çekme konusunda mükemmeldir. Müşterileri restoranda hızlı karar almaya teşvik ediyor.

Bununla birlikte, kırmızı, insanları ucuz yiyecek ve hızlı yemeye, hemen gitmeye yönlendiriyor. Hızlı müşteri geri dönüşümü sağlıyor. Tabii ki abartmamak da gerekir.Pembe, genel olarak iki taraflı bir renktir. Sakinleştirici etkisine rağmen kışkırtan pembe iki ucu keskin kılıç gibidir.
Turuncu, motive ediyor, insanları; mutlu, enerjik ve coşkulu yapıyor, dikkat çeken tasarım için uygun bir renktir.
Sarı, sıcak, neşeli, konsantrasyonu artıran, insanlar tarafından genellikle ilk görülen bir renktir. Yoğun sarı ise yoran, huzursuz eden bir etkiye sahip olduğu için bebeklerin çevresinde özellikle sarı uygun görülmüyor.
Yeşil, sakinleştiren, güçlü hissettiren, can katan bir renktir. Tasarım için mükemmeldir. Yeşil, gözleri dinlendiriyor, rahatlatıyor.
Kahverengi, sıcaklık ve güvenlik anlamı taşıyor. İstikrarlı, güvenilir ve toprağa yakın bir renktir. Tasarım için uygun, diğer renklerle uyumlu ve iyi sonuç veriyor.
Mavi; sadakat, güven, sakinlik veriyor, nabız hızını düşürüyor, insanların dinginlik hissi yaşamasını sağlıyor. 
Mor, lüks, zenginlik ve sofistike bir sembol olarak algılanıyor.
Beyaz, ışık ve saflığın temsilcisidir. Mükemmelliği en iyi yansıtan renktir. Beyaz kullanmanın avantajı ortamın daha ferah, geniş ve büyük görünmesini sağlamasıdır.
Siyah, asildir. Mekanı küçük göstermek için kullanışlıdır. Alanı daha samimi hissettiriyor. 

Türkçe English
×