İç ve Dış Mimaride Aydınlatmanın Önemi

Bütün mimariler kullanım amacına ne olursa olsun aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle mimarinin tasarımı kadar, üzerinde durulması gereken konulardan biri de aydınlatmasının nasıl olacağıdır.

Bütün mimariler kullanım amacına ne olursa olsun aydınlatmaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle mimarinin tasarımı kadar, üzerinde durulması gereken konulardan biri de aydınlatmasının nasıl olacağıdır.

Bina çevresi ve cephesinin aydınlatmasında yapının atmosferi direk etkilenmektedir. İnsanlar mimari yapının içerisinde keyifli ve güvenli zaman dilimi yaşamayı isterler. Gözleri rahatsız etmeyen ışık sistemi bir mekandaki en önemli faktörler arasında yer alır. Aydınlatmasının planlı bir şekilde yapıldığı mimariler insanlara ferahlık sağlamasının yanında psikolojik olarak da olumlu etki sağlar.  Tarihi yapıların çoğunda doğal ışıktan faydalanıldığına şahit oluruz.

Günümüz mimari yapılarına baktığımızda ise, iç düzeni ve konumu güneşin konumuna göre şekillenmektedir. Aydınlatma teknolojilerinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte mimari tasarımlar da bu konuda daha etkili görünüme sahip hale gelmiştir.

Aydınlatma düzenlemelerinin yapıldığı mekanlarda ışık ve renkler duvarlarda ve tavanda algı zenginliği ile adeta görsel şölen sunmaktadır. Tercih edilen aydınlatma türü ile bir mekanın daha geniş ve yüksek görünmesi sağlanabilmektedir.

Yapı Tasarımı ve Aydınlatması

Dış cephe aydınlatmasında etkili projelendirme ile yapının ve kütlelerin algısı ön plana çıkarılmaktadır. Bir yapının insan üzerindeki algısını ışıklandırma ile değiştirmek mümkündür. Işığın dokunuşları ile binanın peyzaj düzeni köşe ve kavislerine kadar her unsur ile kendini göstermektedir.

Mimari aydınlatma çalışmalarında öncelikle, kentin atmosferine nasıl etki edeceği göz önünde bulundurulur. Led aydınlatma sistemleri ile noktasal ve yaygın olarak yapılan bu aydınlatmalar dinamik ve renkli bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır.

Aydınlatma teknolojilerinin mimari de estetik görünüme katkısı kanıtlanmış olup, kent düzenlemelerinde bu konuda farklı kompozisyonlar kullanılmaktadır. Kısaca, mimarlar için ışık, ışığın kullanımı, aydınlık ve aydınlık alanlar ve bu konuda yapılan düzenlemeler büyük önem taşır. Çünkü ışık ve aydınlık insan hayatında  en temel ihtiyaçlarından birisidir. Bu nedenle mimarlar ışığın kullanılması meselesine büyük önem verirler.

Işığı mekânlara taşıyanlar ise elbette aydınlatma firmalarıdır. Elektriğin gücünü ışığa dönüştürecek çözümler üreterek bu çözümleri mimarlar ile paylaşmaktadırlar. Mimarların fikir süzgecinden geçen ışık yansımaları ile de harika ve şık tasarımlar ile görsel bir şölene kavuşmaktadırlar.

Türkçe English
×